syrer

Jeg elsker den effekt en god ekfoliering har på min hud, men jeg går udenom peels i hele sommersæsonen og holder mig i stedet til mekaniske skrubbemasker, da syre og sol kan være en dårlig kombi. Men nu da sommeren officielt er slut, tør jeg godt tage syrerne i brug igen – dog med daglig brug af solfaktor her i september måned, hvor UV-indekset stadig er over 1 på solrige dage.

Til forskel fra mekaniske skrubbemasker (altså dem med korn) har syrerne den fordel, at de arbejder dybere i huden. Blandt favoritterne er:

Frugtsyrer (også kaldet AHA fra engelsk: alpha-hydroxy-acids) tæller blandt andet glykolsyre, mælkesyre og citronsyre, der udmærker sig ved at peele det alleryderste hudlag ved at opløse bindingerne mellem de døde – men endnu ikke afstødte hudceller. Derudover har syrerne den fordel, at de producerer fugtabsorberende molekyler samt kollagen, der øger hudens fugtindhold og giver den fylde (læs: mindsker rynker). Glykolsyre har den mindste molekylevægt og trænger derfor nemmest igennem hudens lag, hvilket gør den til den mest effektive af alle frugtsyrer.

Salicysyre (også kaldet BHA fra engelsk: beta-hydroxy-acid) har samme peelende og fugtbindende effekt som frugtsyrerne, men virker desuden anti-inflammatorisk og anti-bakteriel, hvilket gør stre fantastisk effektivt i behandling af uren hud.

Vitamin C (eller ascorbinsyre) er en rigtig multitasker, der  stimulerer kollagenproduktionen, yder antioxidant (UV-)beskyttelse (særligt i kombination med vitamin E) og er effektiv i behandlingen af både akne og pigmentpletter. Koncentrationen skal dog være mindst 5% for at produktet er effektivt, så det skal være en af de 3-5 første navne på ingredienslisten, hvis det skal have en effekt. Derudover er vitamin C meget ustabilt, så både emballage og formulering kræver, at det er godt beskyttet.

På billedet nogle af de produkter, jeg kan anbefale, hvis du er frisk på en omgang peel:

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate indeholder 10,5% ascorbinsyre og har en dokumenteret udglattende og ensartende effekt på huden. Serummet fejrer 10-års-jubilæum og fås netop nu i en 75 ml limited edition til 550 kr. Den fås dog ikke online, så du skal et smut i Magasin for at sikre dig dit eksemplar. Hermed link til originalen.

Pudderdåserne AHA Serum indeholder 7% glykolsyre, der giver en mild daglig peeling, der holder din hud blød og frisk. Det er i øvrigt Pudderdåse-Helenes favorit i serien, selvom det tog lidt overtagelse at få hende til at indrømme det (de er jo alle sammen vores babyer, tilføjede Katja!). Serummet kan blandt andet købes hos Charlotte Møller/House of Stars til 195 kr.

Inner Nature Magic Lifting Pack er en professionel maske, du skal til kosmetologen for at få glæde af. Den indeholder salicylsyre, men også en lang række andre hudopkvikkere (peptider, niacinamid og urteekstrakter), der arbejder på alle de udfordringer du kunne tænkes at bære rundt på i dit ansigt (linjer, pigmentforandringer, manglende glød, synlige porer….). Behandlingen fås hos udvalgte kosmetologer: I gode hænder på Frederiksberg, Caroline Bjerring i Vejle, Beauty Skin i Horsens og Silkehud i Helsingør. Pris ca. 600 kr.