Exfoliating Scrub

Ligesom andre aktive ingredienser er frugtsyrer noget, du bør bruge med opmærksomhed. Og med det mener jeg, at du skal holde øje med, hvordan din hud reagerer, mens syrerne arbejder. Bliver den meget varm, rød og “stikkende” skal syren af.

Jeg har fået en del professionelle frugtsyrebehandlinger, og normalt er resultatet godt med en kortvarig rødmen lige bagefter, der må anses for at være “normal”. Men efter min sidste behandling reagerede min hud med voldsom rødme og irritation i en hel uge efter, så nu er jeg mere varsom.

Der er stor forskel på frugtsyrer, hvor glykolsyre er den mest effektive, fordi den har den mindste molekylestørrelse, og derfor kan trænge dybere ned i huden. Det giver gode resultater (øget spændstighed, færre linjer, mindre synlige porer, mere ensartet hudtone), men kan også være årsag til irritation og rødme. Et andet aspekt, der spiller ind er syrens koncentration og surhedsgrad (pH-værdi). Det er umuligt at gennemskue for en almindelig forbruger, så derfor er der lovgivning på området, der sikrer, at alle frugtsyreholdige produkter til hjemmebrug ikke overstiger 10%.

Kosmetologer må arbejde med meget højere koncentrationer (op til 30%) og hudlæger endnu højere. Normalt vil en kosmetolog have flere koncentrationer og vil altid starte med den milde på en ny kunde og langsomt bygge op i forbindelse med et behandlingsforløb. Bed om den mildeste, hvis din hud har tendens til at reagere på syre eller vælg en anden type behandling. Er din hud OK med frugtsyre, så hør din kosmetolog om muligheden for en kombination af frugtsyre og C-vitamin for et endnu bedre resultat.

Min egen hud er begyndt at blive mere reaktiv, hvilket nok skyldes de mange år, jeg har testet skønhedsprodukter i forbindelse med mit job som skønhedsredaktør. Hver uge havde jeg mere end 20 produkter mellem hænderne og mange skulle en tur på huden for at duft, konsistens og effekt kunne vurderes. Det har min hud helt sikkert ikke synes var ligesom sjovt, som jeg synes, så nu reagerer den meget hurtigt på det, den ikke kan lide (så kan jeg lære det!).

Men jeg bruger stadig frugtsyrer, for resultaterne er simpelthen for gode til, at jeg vil undvære dem.

I Korea formulerer de ofte med mildere frugtsyrer som citronsyre, æblesyre og mælkesyre. De går ikke så dybt og kræver derfor mere regelmæssig brug for at opnå samme resultat som glykolsyre. Til gengæld er de ikke ligeså irriterende, så du risikerer ikke at huden blusser op (og hvis den mod forventning alligevel skulle gøre vrøvl, så stop og skift til noget endnu mildere – fx en mekanisk skrub). De arbejder også med multifunktionelle formler, der kombinerer syrer med antiinflammatoriske ingredienser (typisk ekstrakter fra asiatiske medicinplanter), der hjælper med at dulme og berolige huden under en peeling.

To effektive men sikre peels får du her og her.