tonerDa jeg var teenager var det kun Clinique, der duede. Nærmere bestemt deres 3-trins system bestående af sæbebar, skin tonic og den gule creme.

Jeg havde ikke helt forstået konceptet med, at cremen var en del af renserutinen, og dermed skulle suppleres med endnu en creme, men lad nu det ligge. Efter at have renset med sæben nød jeg at stryge en vatrondel med skin tonic over huden og observere hvor beskidt vattet blev. Jeg følte at min hud blev ren. Knirkende ren!

I virkeligheden blev den også utrolig tør, men det tænkte jeg ikke nærmere over dengang. Det vigtigste var at bekæmpe de irriterende bumser, der kunne ødelægge en hel skoledag, og det følte jeg, at et beskidt stykke vat sørgede for.

Og det bringer mig så frem til min egentlige pointe: En toner er ikke et renseprodukt. Er vattet beskidt har du ikke renset din hud ordentligt!

Til mit eget (og Cliniques) forsvar skal siges, at deres skin tonic også var en form for peel, så noget af skidtet skyldes sikkert, at skin tonic’en også tog det øverste lag af døde hudceller, som sæbe ikke kan opløse.

I dag er peels og skrubbemasker meget mere udbredt end de var, da jeg var ung, så der skulle være gode muligheder for at komme i dybden med sin rens og dermed udnytte toneren til det, den er god til: Nemlig at balancere og fugte (det har jeg skrevet et andet post om her).

Faktisk er jeg (næsten) gået helt bort fra at bruge en almindelig toner på vat og er i stedet skiftet til en mist, der giver min hud ekstra meget fugt. Jeg har stadig urenheder i ny og næ (særligt en gang om måneden), så her er favoritten Galactomy Essence Mist fra Manyo Factory, der er perfekt til normal/kombineret hud. En mere tør/sensitiv/moden hud kunne i stedet have glæde af Bifida Ampoule Mist, der virker både fugtgivende og beroligende med et højt indhold af hudbalancerende bifido- og mælkesyrebakterier.

Og får jeg en gang imellem lyst til at genopleve den knirkende, rene fornemmelse, så snupper jeg en tur med en frugtsyreholdig toner og fryder mig (i hemmelighed) over det beskidte vat. Men kun en gang imellem og altid efterfulgt af masser af fugt 🙂