eye

Da mine forældre igennem en årrække boede i Frankrig var der én ting jeg altid skulle have med hjem fra det lokale apotek: Sensibio H20 fra Bioderma.

Dengang var jeg ikke klar over, at den milde, men effektive formular, der har gjort Sensibio H20 til en af de mest solgte makeup fjernere/renseprodukter i Europa, skyldes det man kalder ‘micellevand’ (på engelsk Micellar Water eller fransk Eau Micellaire).

Micellevand er kort fortalt en olie-i-vand formular, der ved hjælp af detergenter, hurtigt og effektivt opløser alle former for fedtbaseret makeup og snavs uden at efterlade huden fedtet, så du i princippet ikke behøver at vaske efter med vand.

Kemien bag er en smule tricky at forstå (men ikke at producere), og denne illustration viser princippet (og teksten er citeret fra Den Store Danske):

Detergenter, stoffer, hvis molekyler er opbygget af en hydrofob (vandskyende) kulbrinterest og grupper, der er hydrofile (vandsøgende), således at stoffet er opløseligt i vand. Hvis koncentrationen af detergent når en bestemt størrelse, dannes molekyl-aggregater, miceller, hvor de hydrofile dele af molekylerne vender ud mod vandet. Miceller kan optage lipofile (“fedtelskende”) stoffer og derved holde dem i opløsning.

micelle-640

Bioderma har dog ikke fået lov til at sidde alene på micellevandsmarkedet, så i dag har ethvert skønhedsmærke med respekt for sig selv (og sin markedsandel) en micellevand i sortimentet. Da en micelleformular kan laves ved hjælp af mange forskellige ingredienser (hvilket måske er årsagen til den varierende kvalitet på disse produkter) kræver det en rimelig god biokemisk forståelse (jeg ikke har) at genkende komponenterne på en ingrediensliste, så de fleste lader klogeligt ordet ‘micellar’ indgå i produktnavnet.

Det er dog ikke alle mærker, der skilter med at deres renseprodukt er en micellevand, og det gælder desværre også koreanske brands, har jeg erfaret. Men faktisk indeholder både Mizon Great Pure Eye & Lip Remover og Dr. Jart+ Dermaclear Micro Water en micelleformular, der sagtens kan konkurrere med de vestlige varianter.

MIZON Great Pure Lip & Eye Remover 640Dr. Jart+ Dermaclear Micro Water 640